Monday, January 5, 2009

Tawaran sewaan ruang kandang (contract farming ke???)

Setelah hampir setahun En.Anuar dan En.Din memiliki kambing yg ditempatkan di BoerVilla, akhirnya pada hujung December lepas mereka telah berjaya membina kandang sendiri di lokasi masing2, dan kambing2 mereka telah selamat berpindah di tempat baru. Syabas diucapkan kpd mereka dan semoga kita sama2 berjaya dlm misi & objektif masing2.
Oleh itu, BoerVilla ingin membuka semula tawaran sewaan kandang (terhad 40ekor shj psl byk tu je pun space yg available skng ni) bagi sesiapa yg berminat utk memulakan langkah dlm bidang penternakan kambing boer, tertakluk pd syarat2 yg telah ditetapkan spt dibawah:

1) Sewa = RM35/seekor/sebulan (semua covered termasuk makan, minum, ubat, garam mineral, upah pekerja, letrik, air, JPH/consultancy etc)
2) Penyewa bebas keluar masuk kandang mengaccess kambing2 mereka utk tujuan pemerhatian, rawatan, bermesra etc bukan utk tujuan menculik kambing sendiri atau milik org lain (dgn kata lain buat la mcm kandang sendiri).
3) Hasil2 kambing (anak2) adalah 100% hak pemilik. tapi takkan nak untung je, risiko rugi kena pertimbangkan juga (rujuk para 4 dibawah). Tiada apa2 utk Boervilla selain dr charge sewa spt para 1 diatas. Ini bukan totally contract farming scheme, hanya sewaan kandang yg aku boleh kata peluang menjadi penternak dgn modal paling minimum.
4) Penyewa/pemilik = PENTERNAK. Anda kena berfikir & bertindak (bukan berlakon ye) mcm penternak, so semua risiko kena aware & alert (semua jenis livestock mmg berisiko lebih sedikit, its normal). Buat mcm kandang sendiri, bertanggung jawab keatas kesihatan kambing2 mereka dan risiko kematian (jika berlaku). Kerugian dari semua aspek termasuk kematian adalah tanggungan pemilik. TIADA pampasan dari BoerVilla cuma khidmat nasihat bg rawatan utk mengelakkan kematian.
5) Bayaran sewa = sila pilih option; setiap 3bulan atau 6bulan atau 12bulan.
6) Tiada had min utk anda memiliki kambing, tapi tawaran akan ditutup bila kuota 40ekor dah penuh.
7) Penyewa/pemilik WAJIB mempunyai plan projek penternakan sendiri. mesti ada target bila kena ada keyakinan & kewangan utk bina kandang sendiri, contohnya lepas 6bln ke 12bln ke 18bln ke. Ye la takkan nak buat BoerVilla mcm kandang sendiri selama2nya kan...

Further clarification ke elaboration ke boleh dibincangkan dan dinilai atas budibicara. Penternakan kambing mmg bukan mudah wlaupon ramai diluar sana yg menggambarkan yg best2 belaka, tapi bukan juga susah bagi yg sgt mencintai kambing, berilmu & tidak mudah patah semangat, dan InsyaAllah industri ini boleh mendatangkan pendapatan yg lumayan jika kena dgn caranya.
So, jika anda betul2 MINAT dan cukup BERANI menanggung semua risiko sebagai penternak...jgn lepaskan peluang ini!!!

2 comments:

mohdilmi Zainal said...

Salam, sy meminati dan nak merasai pengalaman membela dan manternak kambing. Boleh beri tunjuk ajar dari mana nak mula mencari pengalaman. Atau boleh sy melawat ke boer villa ni utk merasai pengalaman?

mohdilmi Zainal said...

Salam, sy meminati dan nak merasai pengalaman membela dan manternak kambing. Boleh beri tunjuk ajar dari mana nak mula mencari pengalaman. Atau boleh sy melawat ke boer villa ni utk merasai pengalaman?